Upptecknare: Helmer Granbom

Socken/stad: Borgsjö

Gåstol eller sele är okända begrepp här på otten, men däremot har nog pottstolar förekommit, liknande den ovan beskrivna gungan. I regel var sådana möbler ett resultat av händiga allmogemäns hemslöjd. Om sådana anordningar användes av andra än rent lantliga familjer, har mina undersökningar givit något negativa resultat.
Ofta fick de små en pall, som de vände upp och ned och sköt den framför sig som en kälke, ett bruk som fortfarande råder. Men såväl gungor som pottstolar har väl kommit ur bruk för omkring trettio år sedan och ersatts av modernare saker,. V.C. är numera ingen sällsynt företeelse på landsbygden.

Nordiska museet. NM. 173. Barn i krypåldern.